Το γαλλικό κράτος κηρύσσει το χειρόγραφο του «120 Μέρες στα Σόδομα» εθνικό θησαυρό

Η προγραμματισμένη δημοπρασία του πρωτότυπου χειρόγραφου ενός από τα πρώτα και πιο θρυλικά ερωτικά μυθιστορήματα της ιστορίας, του «120 Μέρες στα Σόδομα» του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, ακυρώνεται, καθώς το γαλλικό κράτος έκρινε ότι αποτελεί εθνικό θησαυρό της Γαλλίας και δεν μπορεί να πουληθεί σε ξένο αγοραστή.

Το διάσημο έργο του Ντε Σαντ, το οποίο γράφτηκε το 1785 κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του Γάλλου συγγραφέα στη Βαστίλη, ήταν προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί την Τετάρτη, ως μέρος μίας από τις μεγαλύτερες συλλογές από ιστορικές επιστολές, παρτιτούρες και σημειώματα χειρόγραφα, η οποία ανήκει στη γαλλική εταιρεία «Αριστοφίλ» που ιδρύθηκε το 1990 και συγκέντρωσε χρηματικούς πόρους από επενδυτές και λάτρεις της τέχνης.

Το 2015, η εταιρεία κήρυξε πτώχευση, έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για περίπου 130.000 κομμάτια τέχνης. Το σύνολο της συλλογής βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο ρευστοποίησης, μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι χρόνων και θα χρειαστεί περίπου 200 δημοπρασίες, ώστε να αποφευχθεί ο κορεσμός της αγοράς. Τη διενέργεια της δημοπρασίας έχει αναλάβει ο οίκος δημοπρασιών Aguttes.

Μαζί με το αντισυμβατικό έργο του Ντε Σαντ, από τη δημοπρασία αποσύρθηκαν και τέσσερα έργα του Αντρε Μπρετόν, μεταξύ των οποίων το «Σουρεαλιστικό Μανιφέστο», τα οποία επίσης χαρακτηρίστηκαν εθνικοί θησαυροί της Γαλλίας από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Το γαλλικό κράτος θα έχει τώρα ένα περιθώριο τριάντα μηνών, για να συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσό που θα του επιτρέψει να κρατήσει τα πολύτιμα αντικείμενα, ώστε αυτά να μην τεθεί εκ νέου το ζήτημα της δημοπράτησης τους.

Το χειρόγραφο του Ντε Σαντ, το οποίο αναμενόταν να πουληθεί για περίπου τέσσερα με έξι εκατομμύρια δολάρια, γράφτηκε σε 33 κομμάτια από ρολό παπύρου κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του. Ο Σαντ φρόντιζε να κρύβει το χειρόγραφο πίσω από μια πέτρα κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα, όταν ο ίδιος βγήκε από τη φυλακή το 1789, αυτό να μείνει κρυμμένο στον τοίχο και να διασωθεί.

Ο πάπυρος αποτελεί ένα πορνογραφικό μυθιστόρημα με θέμα την ιστορία τεσσάρων ευγενών, οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμάσουν κάθε σεξουαλική διαστροφή.

Μεταξύ άλλων, η συλλογή περιλαμβάνει την προσωπική μαρτυρία 40 σελίδων για τη βύθιση του «Τιτανικού» από την επιζήσασα Ελεν Τσόρτσιλ Κάντι. Επίσης, περιλαμβάνονται αυθεντικά χειρόγραφα του Αλέξανδρου Δουμά και του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, αλληλογραφία από τον ναύαρχο Νέλσον και τον Ναπολέοντα, και παρτιτούρες του συνθέτη Ρίχαρντ Στράους.

Περισσότερα
Loading...
Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker