Στον “αέρα” το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Στον “αέρα” είναι το προγραμματισμένο σε περίπου δυο εβδομάδες ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, και η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στις σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.

Η νέα όξυνση ήρθε μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψήφισμα, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο σώμα ενέκρινε ψήφισμα που ζητά από τον Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο Ερντογάν– ο οποίος χαρακτήρισε ανάξιο λόγου το αμερικανικό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων– επρόκειτο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στις 13 Νοεμβρίου. Όμως, την Τετάρτη (30.10.2019) δεν απέκλεισε ματαίωση αυτών των σχεδίων του. “Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αλλά υπάρχει ένα ερωτηματικό”, ήταν η απάντηση που έδωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου συμβουλεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την πρόσκληση που έστειλε στο πρόεδρο της Τουρκίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, τονίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για ανθρώπους που είναι φίλοι, γερουσιαστές και βουλευτές του Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι τον στηρίζουν στη διαδικασία της καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στη ψηφοφορία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν μαζικά εναντίον της χώρας που λατρεύει ο πρόεδρος Τραμπ, δηλαδή την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, για να επιβληθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να ψηφίσει και η Γερουσία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν απ΄όλα τα μέτωπα αναφέρουν ότι πέραν των 70 γερουσιαστών, οι υπόλοιποι σκέφτονται να υποστηρίξουν κάτι περισσότερο από απλές κυρώσεις. Ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ερευνήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Ερντογάν.

Μάλιστα έχουν γίνει αναφορές για διαφθορά της οικογένειας του Ερντογάν και ο στόχος είναι η απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, καθώς εάν και εκεί ψηφίσουν πάνω από τα 2/3 τότε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

Από την άλλη πλευρά, από την Άγκυρα, υπάρχουν αντιδράσεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία έφαγε διπλό “χαστούκι” μέσα σε μία νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν σκληρές δηλώσεις ενώ έγιναν προειδοποιήσεις για αντίποινα.

Μάλιστα, η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως να επιβληθεί κάποιο εμπάργκο σε αμερικανικά προϊόντα. Για τις κυρώσεις για τη Συρία, ανέφερε ότι πρόκειται απλά για μια προσπάθεια εκβιασμού της Αγκυρας.

Ωστόσο, το Bloomberg σχολιάζει ότι παρά τα νέα αγκάθια στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο Ερντογάν έχει ακόμη πολλούς λόγους για να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Ανάμεσά τους και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους για το θέμα της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400, που είχε ως συνέπεια να παγώσει το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. “Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε βήματα που θέτουν εν αμφιβόλω την πολιτική φιλία μας και τη συμμαχία μας, αυτό θα βλάψει περισσότερο τις ΗΠΑ. Ελπίζω το συντομότερο να οπισθοχωρήσουν από αυτό το λάθος”, δήλωσε πάντως ο Ερντογάν

The post Στον “αέρα” το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων appeared first on εναντιοVS.

Περισσότερα
Loading...

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker