Μετά την Τουρκία και η Κίνα αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την … Ιερουσαλήμ!

Η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους το οποίο βασίζεται στα σύνορα πριν από το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε την δήλωση κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης Τύπου την Πέμπτη, ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με δήλωση μουσουλμανικών εθνών που ισχυρίζονται ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (Organisation of Islamic Cooperation – OIC) έκανε την ανακοίνωση σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη και καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ ν’ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ.

Αυτή η κίνηση του Πεκίνου έρχεται μετά την τουρκική αναγνώριση της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και την απόφαση της Άγκυρας ν΄ ανοίξει εκεί πρεσβεία όπως ανακοίνωσε από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου του OIC ο Τούρκος πρόερδος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης. Θα γίνουν όλες οι προσπάθειες μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν από την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ» είχε δηλώσει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Κίνα κατανοεί την ανησυχία των ισλαμικών χωρών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Lu Kang, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua προσθέτοντας ότι η Κίνα ζητά «επίλυση του θέματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη διεθνή συναίνεση».

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, αλλά ελπίζει ότι μια μέρα η Ιερουσαλήμ μπορεί να γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόνανλτ Τραμπ, ν’ αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην πόλη εντός 6 μηνών.

Η Κίνα έκανε έκκληση στο να συνεχιστεί ο έγκαιρα ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη ώστε να βρεθεί μια ολοκληρωμένη και δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, εξέφρασε ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα ότι η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων.

Η σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα πολύτιμα επενδυτικά προγράμματα της χώρας στο Ισραήλ. Η Κίνα είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός.

Τον Αύγουστο, η Κίνα δημοσίευσε μια πρόταση με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Και οι δύο περιοχές θεωρούνται «σημαντικοί εταίροι» στην πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt, One Road» – μια τεράστια προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπορικών δεσμών και συνδέσεων υποδομής σε όλη την Ευρασία.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping δήλωσε στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2016 ότι η Κίνα στηρίζει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους. Ανακοίνωσε επίσης επιχορήγηση ύψους 7,6 εκατομμυρίων δολαρίων για έργο ηλιακής ενέργειας με σκοπό την βελτίωση της ευημερίας των Παλαιστινίων.

Η κινεζική απόφαση έρχεται την στιγμή που ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία του στην «κατεχόμενη» Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Gebran Bassil με ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ν’ «ανταλλάξει» την γη μεταξύ Λιβάνου και Παλαιστίνης για την προτεινόμενη πρεσβεία.

https://twitter.com/Gebran_Bassil/status/941192773625110529/photo/1

Ωστόσο θεωρείται απίθανο η συγκεκριμένη ανακοίνωση να ολοκληρωθεί. Το κράτος του Ισραήλ και οι αξιωματούχοι του δεν αναγνωρίζονται από τον Λίβανο και δεν διατηρούνται επίσημες επαφές. Επομένως, δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι να οικοδομήσουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ χωρίς την έγκριση του Ισραήλ.

Περισσότερα
Loading...

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker