Καταρρέουν οι ισλαμιστές αντάρτες στην Ιντλίμπ

Κατάληψη στρατηγικών περιοχών από τις συριακές ΕΔ

Στις 2 Φεβρουαρίου ο Συριακός Αραβικός Στρατός (Syrian Arab Army) και οι Tiger Forces υποστηριζόμενες από τις ρώσικες Αεροδιαστημικές Δυνάμεις κατέλαβαν την στρατηγική πόλη Tell Tuqan και τον λόγο της στην νοτιοανατολική περιοχή της Ιντλίμπ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Hezbollah στην Συρία.

Η Tell Tuqan βρίσκεται μόλις σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Saraqib η οποία είναι ο επόμενος στόχος της συνεχιζόμενης επιχείρησης των κυβερνητικών δυνάμεων στην διοικητική περιφέρεια της Ιντλίμπ.

Τα μέσα ενημέρωσης της Hezbollah ανέφεραν επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προχωρήσαν στην νοτιοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου και κατέλαβαν τα χωριά Kafr Hadad, Zyarit al-Matah, Warydah και Zammar.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις των Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) και των συμμάχων τους δεν πραγματοποιήσαν καμία επιχείρηση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μερικές πήγες από τους ισλαμιστές αντάρτες κάνουν λόγο ότι η ριζοσπαστικοποιημένη ομάδα έχει αποσυρθεί από τις θέσεις της βορείως της Saraqib.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Iba’a που συνδέεται με την HTS ανάφερε ότι είχαν αναπτυχθεί περισσότερες μονάδες νότια και νοτιοανατολικά της Saraqib.

Εν τω μεταξύ η εντάσεις ανάμεσα στους πολίτες και τις ομάδες της HTS εντείνονται καθημερινά στην νότια περιοχή της Ιντλίμπ σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και έδιωξαν από το χωριό Ghadfah τους μαχητές της HTS γιατί οι είχαν εγκαταστήσει στρατιωτικές θέσεις τους κοντά σε σπίτια κατοίκων μέσα στην κοινότητά τους.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ένταση μεταξύ των HTS και των πολιτών στην διοικητική περιφέρεια της Ιντλίμπ θ’ αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο κοντινό μέλλον την στιγμή που η ριζοσπαστική ομάδα δεν κατάφερε να αποδειχθεί ως «υπερασπιστής» του τοπικού πληθυσμού ακόμα παρά και την συνεχιζόμενη προπαγάνδα του.

Κατάληψη της Bulbul από Τουρκία και ισλαμιστές αντάρτες 

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι ισλαμιστές σύμμαχοί τους κατέλαβαν την πόλη Bulbul καθώς και τα χωριά Ali Kar, Za’ra και al-Ham από τις δυνάμεις του Κουρδικού YPG στην Αφρίν.

Σύμφωνα με φιλοτουρκικές πηγές, πάνω από 24 μέλη του YPG σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις. Κουρδικές πηγές εντούτοις υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 20 μέλη δυνάμεων υπό τις διαταγές της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι 800 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από την αρχή της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» της Άγκυρας στην περιοχή στις 20 Ιανουαρίου.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αυτήν την στιγμή βρίσκονται αναπτυγμένες σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από την στρατηγικής σημασίας πόλη Saraqeb που βρίσκεται στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Στην βορειοανατολική Χάμα οι κυβερνητικές δυνάμεις απελευθερώσαν το χωριό Abu Khanadiq από το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» (Islamic State – ISIS). Προχώρησαν και στην ανατολική Ghouta στις θέσεις Hay’at Tahrir al-Sham και Faylaq al-Rahman στην περιοχή Irbin αλλά χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο.

Ισλαμιστές αντάρτες κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις για χρήση χημικών όπλων στην περιοχή αλλά χωρίς να παράσχουν επαρκείς αποδείξεις.

Την 1η Φεβρουαρίου αρκετές ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που δρούσαν στην νότια Συρία ανακοινώσαν ότι είχαν ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του «Khalid ibn al-Walid Army» που συνδέεται με το ISIS στην δυτική Daraa. Η επιχείρηση ονομάζεται «al-Fatihin Battle» και υποστηρίζεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν αρκετά στρατιωτικά χτυπήματα στις θέσεις που η συνδεμένη με το ISIS ομάδα κατείχε στις περιοχές Tell Jumu και Tasil.

Ωστόσο είναι σχεδόν απίθανο οι ισλαμιστές αντάρτες του FSA (Free Syrian Army) να μπορέσουν ν’ ανταποδώσουν ένα καταστροφικό πλήγμα στο ISIS ακόμη και με την  παρασκηνιακή υποστήριξη του Ισραήλ.

https://twitter.com/AlhorFareed/status/959153341438746626

Περισσότερα
Loading...

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker